Sezon na chłodniki uważam za otwarty :) Mój nie jest jakiś wyjątkowy, ale najbardziej taka kompozycja mi smakuje. Nie chcę nikomu narzucać proporcji, dlatego przepis podaję w przybliżeniu - tak na oko ;)
Składniki:
- litr kefiru (ulubiony Robico)
- 2-3 ogórki
- pęczek koperku
- szczypiorek lub dymka
- listki świeżej bazylii (garść)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- dwie małe łyżeczki cukru
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, ale jak ktoś woli może być w plasterki, resztę zieleniny myjemy i siekamy, dodajemy do ogórków.
Dodajemy przyprawy, cukier i wyciśnięty czosnek, zalewamy kefirem. Sprawdzamy czy nie za mało soli. Jeśli jest ok to wstawiamy na godzinę do lodówki.
Podajemy z jajkiem na twardo lub młodymi ziemniakami, albo bez dodatków.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz