Drożdżówka z Hajnówki
· 5 dkg drożdży
· 5 dkg drożdży
· 1 niepełna szklanka cukru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 4 jajka
· 0,5 szklanki oleju
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 0,5 kg mąki
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 4 jajka
· 0,5 szklanki oleju
· 1 szklanka ciepłego mleka
· 0,5 kg mąki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Do miski rozkruszyć drożdże, na to wsypać cukier, na to roztrzepane jajka, na to olej i mleko – NIE MIESZAĆ!
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 h.
Po tym czasie dodać mąkę i wszystko wyrabiać mikserem (ubijakami do ciasta) przez ok. 5 minut.
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką.
Odstawić jeszcze na 0,5 h.
Posmarować jajkiem (można wodą) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35 min w temp. 180 C.
Kruszonka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
Wszystko szybko połączyć
Do miski rozkruszyć drożdże, na to wsypać cukier, na to roztrzepane jajka, na to olej i mleko – NIE MIESZAĆ!
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 h.
Po tym czasie dodać mąkę i wszystko wyrabiać mikserem (ubijakami do ciasta) przez ok. 5 minut.
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką.
Odstawić jeszcze na 0,5 h.
Posmarować jajkiem (można wodą) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35 min w temp. 180 C.
Kruszonka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
Wszystko szybko połączyć
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz