czwartek, 29 maja 2014

Drożdżówka cioci Aldonki

Drożdżówka z Hajnówki

·         5 dkg drożdży
·        1 niepełna szklanka cukru
·        1 łyżeczka cukru waniliowego
·        4 jajka
·        0,5 szklanki oleju
·        1 szklanka ciepłego mleka
·        0,5 kg mąki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Do miski rozkruszyć drożdże, na to wsypać cukier, na to roztrzepane jajka, na to olej i mleko – NIE MIESZAĆ!
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 h.
Po tym czasie dodać mąkę i wszystko wyrabiać mikserem (ubijakami do ciasta) przez ok. 5 minut.
Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką.
Odstawić jeszcze na 0,5 h.
Posmarować jajkiem (można wodą) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 35 min w temp. 180 C.
Kruszonka
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
Wszystko szybko połączyć  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz