niedziela, 3 listopada 2013

Pizza Wilków


A dziś zrobiliśmy sobie z mężem pizzę... Jemu na wilczy apetyt a dla mnie dla zabicia czasu. Z lenistwa nie robiłam 2 placków tylko jeden "dwu smakowy".
Moja połowa (łatwo się domyślić która) to pomidory, oliwki, bazylia, cebula. Połowa męża to dużo szynki pokrojonej w paski, pieczarki, cebula, kukurydza, bazylia. (Moja lepsza...)

Składniki na 3-4 os.(w naszym stadzie na 2 osoby):

ciasto:
- 350 g mąki
- 40 g drożdży piekarniczych
- 200 ml mleka
- 8 łyżek oliwy z oliwek

sos:
- ketchup Helmans
- oregano suszone lub świeże
- czosnek 3-4 ząbki

dodatki:
- pomidory
- oliwki
- cebula
- pieczarki
- kukurydza
- szynka
- ser żółty
- bazylia
- oliwa z oliwek
- (i czego dusza zapragnie)

Podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy. Ma być ciepłe a nie gorące! Rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko z drożdżami i olej. Zagniatamy. Jeśli ciasto klei się do rąk- ostrożnie podsypać mąką ale na za dużo, bo wyjdzie twarde.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (kaloryfer, przy kuchence, itp.)
ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i nasmarowaną oliwą. Podane proporcje pasują na taką największą blachę w piekarniku. Ciasto ma być cienko rozwałkowane na ok 0,5 cm. Zostawiamy ok 1cm wolnego brzegu.


Sos: Mieszamy keczup z wyciśniętym czosnkiem i dodajemy oregano. Smarujemy nim całe ciasto.
Na sos nakładamy równomiernie straty żółty ser. Na ser reszta składników. Trzeba uważać, by nie było za ciężko bo ciasto nie wyrośnie i będzie się rozpadać po upieczeniu.



Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 min (trzeba sprawdzać). Jeśli brzegi będą ładnie zarumienione- pizza gotowa do jedzenia.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz