piątek, 18 października 2013

Ciasto z kruszonką "z czym chcesz"

Wersja z jabłkami i bananami

Ciasto, które nie ma prawa się nie udać :) Numer jeden na liście moich przyjaciół. Robi się szybko i w wielu wariantach. Jest wilgotne, słodkie i smaczne następnego dnia- czego chcieć więcej?
Skąd nazwa tego ciasta? Bo za każdym razem robię z innymi składnikami i żeby nie było nudno to zadaję ciągle to samo pytanie: "Z czym chcesz" :)

Lista moich sprawdzonych dodatków do tego ciasta (wszelkie chwyty dozwolone):
- banany, brzoskwinie i ananas; do kruszonki kokos
- jabłka- po prostu szarlotka :)
- truskawki, biała czekolada
- brzoskwinie, prażone migdały
- śliwki z cynamonem

Składniki:
- 1 szklanka maślanki (zamiennie kefir się sprawdza)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce- wedle uznania
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia lub 3/4 kostki masł. Muszą być bardzo zimne, więc pół godziny powinny leżeć w zamrażarce.

Przygotowanie:
- Cukier, cukier waniliowy oraz jajka ubijamy mikserem na gładką masę
- dodaję maślankę i oliwę i dalej miksuję
- Powoli dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję
Ciasto jest dość rzadkie- to normalne
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub tradycyjnie tłuszczem i bułką tartą
wylewamy ciasto i równomiernie rozkładamy. Na większych blachach wychodzi bardzo cienka warstwa- ale tak ma być. Ja robię też w sporej tortownicy, ale nie może być za mała bo muszą się zmieścić owoce i kruszonka a ciasto urośnie.
Układamy owoce: te ciężkie i mokre tylko "kładziemy" te lżejsze możemy popchnąć aby były zanurzone.
Składniki na kruszonkę łączymy siekając na drobno nożem i rozsypujemy po owocach.

Wstawiamy ciasto do piekarnika ustawionego na 180 st. Płaskie szerokie blachy na 55- 60 min. mniejsze blachy, tortownice na 70-75 min.


wersja ze śliwkami i cynamonem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz