sobota, 28 grudnia 2013

Schab zapiekany w sosie cebulowo- śmietanowym

Przepis od koleżanki z pracy, który oczarował mnie nie tylko smakiem ale ciekawym sposobem przyrządzenia. Prościej i szybciej się nie da :) Ja wiem, że zupy w proszku nie są ani zdrowe, ani zbyt smaczne i generalnie mogą zniechęcać, ale mogę zagwarantować, że w tym przepisie są wyśmienite i na pewno uratują wygłodzonych domowników lub gości w dość szybki sposób.


Składniki:
- ok 1 kg schabu bez kości (zamiennie używam też piersi drobiowych)
- 2 zupki Knorr "francuska zupa cebulowa"
- 3 garście pieczarek
- 2 średnie cebule
- 750 ml gęstej śmietany

Przygotowanie:

Mięsko kroimy jak na kotlety, rozbijamy i obsmażamy z dwóch stron na niewielkiej ilości oleju
Gdyby plastry były zbyt duże to należy je przekroić, tak by powstały małe "kotleciki".
Śmietanę rozrabiamy z dwoma zupkami do uzyskania jednolitej konsystencji,pieczarki obieramy i kroimy w plastry, cebulę w talarki i przecinamy na pół.

Mięso, cebulę i pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną z zupkami, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 200 st.30-40 min.

Polecam podanie dania z makaronem i ogórkiem kwaszonym lub buraczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz