czwartek, 22 maja 2014

kokosowe naleśniki

Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią- na słodko, na słono, pikantne, krokiety itd.
W upalne dni jak dziś, proponuję Wam zamiast obiadu pyszne naleśniki kokosowe. 
Nie będę podawać przepisu na ciasto, bo na pewno każdy sobie z tym poradzi :) ale podaję przepis na masę do nich.



Składniki:
- ok 1/2 kg twarogu
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka mleka kokosowego (ok 6-8 zł w marketach za puszkę)
- cukier- ile kto lubi

Wiórki kokosowe mieszamy mlekiem i odstawiamy, aby trochę nasiąkły.
Ser biały lub twaróg ucieramy z cukrem, po 15 min łączymy z masą kokosową i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodki.

Taką masę nakładamy na wystudzone naleśniki. Nie mogą być ciepłe, bo masa zacznie nam wypływać. Zwinięte naleśniki w trójkąty lub ruloniki (czuję, że rymuję) wstawiamy do lodówki na 30-60 min. Jemy schłodzone :) Można je odsmażyć, ale należy je wtedy zawinąć jak krokiety, aby masa nie wypłynęła na patelnię.
Polecam też jako zimną przekąskę do pracy zamiast drożdżówki czy kanapki.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz