wtorek, 5 listopada 2013

Pulpeciki w sosie majerankowym.


Kolejne bardzo proste danie obiadowe. Można je podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Pulpeciki są bardzo smaczne, ale... zapomniałam dodać jajka :) I wiecie co? są delikatniejsze- rozpływają się w ustach i wcale się nie rozpadały.

Składniki:
- mięso mielone z indyka ok 400 g
- cebula 2 sztuki
- przyprawa vegeta
- majeranek, pieprz
- 2 kostki bulionowe wołowe
- 4 szklanki wody
- 1 wysuszona kajzerka
- bułka tarta

Mięso mielone łączymy z bułką wcześniej namoczoną w wodzie i posiekaną 1 cebulą, doprawiamy vegetą i pieprzem. Nie solimy! Ja dodaję też pół szklanki wody. Formujemy kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Usmażone pulpeciki przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną plastry cebulę. W mniejszym garnku wlewamy wodę dodajemy kostki i ok 3 dużych łyżek majeranku. zagotowujemy i zalewamy bulionem pulpety. Dusimy na małym ogniu ok 20 min.

Zjadamy i cieszymy się, że są pyszne ;)

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz