Nigdy nie lubiłam gotowych mieszanek. W domu robię sprawdzony sos do różnych sałatek typu grecka lub z kapusty pekińskiej i wszystkim bardzo smakuje, bo ma wyraźny ale nie ostry smak, dzięki temu łatwiej mi przemycić warzywa do codziennej diety nie tylko jako dodatek do obiadu ale i np jako kolacja- bardzo zdrowa- bez chemikaliów, zapychająca i co najważniejsze- PYSZNA.
Składniki na sos:
- Oliwa z oliwek ok 8 łyżek
- świeży czosnek 1-2 ząbki
- bazylia i estragon- ilość wedle uznania
- sól pół łyżeczki jeśli nie ma innych słonych składników w sałatce np feta, oliwki
- cukier 2-3 łyżeczki
- ocet jabłkowy 1 łyżka stołowa
Wszystkie składniki dodaję do małego słoiczka po ketchupie, mocno zakręcam i wstrząsam aż cukier i sól się rozpuszczą.
Składniki na sałatkę z kurczakiem:
- ok 350 g piersi
- sałata lodowa lub pekińska
- pomidory
- ogórki
Można dodać oliwki, kukurydzę, groszek, fasolę- i naprawdę wszystko to na co macie ochotę!
Polecam również ten sos do liści szpinaku z jajkiem na twardo.
Pierś można podsmażyć pokrojoną na drobne kawałki lub tak jak ja preferuję- smażę kotleciki drobiowe w panierce z bułki tartej i po ostygnięciu kroję w kostkę lub paski- ładniej się prezentuje i moim zdaniem lepiej smakuje.
Składniki łączymy, zalewamy sosem i po wymieszaniu odstawiamy na 10 min.
Następny etap to jedzenie i walka z domownikami o dokładki :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz