wtorek, 29 października 2013

Zapiekanka "Włoska"


Nic specjalnego, trudnego ani nic nowego. Spagetti z mięskiem mielonym, serem żółtym oraz pomidorowym sosem. Przygotowanie porcji dla 6 lub więcej osób jest troszkę męczące nie mówiąc już o sprzątaniu... a jednak danko jest sprawdzone na wieczory z przyjaciółmi- wszyscy to lubimy :)
Dlatego postanowiłam uprościć sobie życie i nie nakładać każdemu po kolei na talerz- oddzielnie makaron, oddzielnie sos itd tylko po szybkiej obróbce termicznej "przerzucam" wszystkie składniki warstwowo do sporego naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku. Ma to też taką zaletę, iż wszystko można spokojnie przygotować dużo wcześniej a całość w naczyniu przechować w lodówce do przybycia naszych głodnych gości :)


 Zapiekanka w stanie "surowym" składa się z następujących warstw:
- Makaron ugotowany wykładam na naczynie żaroodporne z odrobiną oliwy z oliwek
- podsmażone mięso mielone (używam z indyka) z cebulką
- sos pomidorowy
- warstwa świeżych listków bazylii
- warstwa startego, żółtego sera lub plastrów mozzarelli.

Wstawiamy do piekarnika tuż przed podaniem na 10- 15 min w temp 200 stopni

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz