sobota, 12 października 2013

Zupa ogórkowa "Wspomnienie Lata"

Szybka, śmiesznie prosta i zaskakująco smaczna zupa ogórkowa znalazła się w tym roku na pierwszym miejscu wśród ulubionych dań mojej rodziny i znajomych. Chętnie podzielę się przepisem podstawowym oraz różnymi wariantami- polecam każdemu.
Przepis otrzymałam od znajomej z pracy i byłam zaskoczona niesamowitym smakiem!

Składniki- wersja podstawowa:
1 kg surowych ogórków gruntowych (można zastąpić długimi)
Ugotowany wcześniej bulion warzywny (może być drobiowy, może być z kostek lub włoszczyzny)
Jedna pełna łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ogórki należy obrać oraz pokroić w niezbyt cienkie plastry. Robimy to "byle jak".
W garnuszku rozpuszczamy masło, można dodać odrobinę wody.
Pokrojone ogórki dodajemy do masła i podduszamy ciągle mieszając doprowadzając do efektu zeszklenia jak podczas smażenia cebuli.
Ogórki lepiej, żeby wyszły twardsze niż zbyt miękkie.
Następnie zalewamy bulionem ciągle gotując w takiej ilości, by tylko ledwo zakryć podduszone ogórki. Jeśli bulion był gotowany na włoszczyźnie, należy uprzednio usunąć ugotowane warzywa i wykorzystać np. do sałatki. Warzywa zepsułyby smak naszej ogórkowej zupy (Już to sprawdziłam ;))
Całość zagotowujemy i na gorąco ucieramy blenderem.
Doprawić solą i pieprzem, NIE zabielać!!!

Zupa jest sycąca oraz niskokaloryczna (można ograniczyć ilość masła jednak zaważy to niestety na wyjątkowym smaku)

Dodatki:
Pęczek kopru,
Czosnek
Bazylia
Cukinia

Zupę można po swojemu doprawiać i przerabiać ją na różne wersje.

Mnie najbardziej smakuje wersja podstawowa ale polecam również podanie zupy z dodatkiem posiekanego kopru- dodaję nawet cały pęczek po zdjęciu garnuszka z ognia i do tego jajko ugotowane na twardo.

Na etapie blendowania, polecam zmiksować również świeżą bazylię i doprawić czosnkiem.

Jesienią można zrobić wersję pół na pół ogórki z cukinią lub z samej cukinii. Do tego grzaneczki z serem.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz